Opstart vervoerregio Brugge biedt kansen om geautomatiseerde trambus verder te onderzoeken

Door Cathy Coudyser op 8 mei 2018, over deze onderwerpen: Knokke-Heist

Dit najaar wordt de  vervoerregio Brugge opgestart. Binnen de basisbereikbaarheid van de Vlaamse Regering zal deze vervoerregioraad een mobiliteitsplan voor de regio moeten opmaken. Dat maakt de ontwikkeling van grensoverschrijdend automatisch vervoer, zoals een automatische trambus, mogelijk in de regio. Ook De Lijn geeft aan geïnteresseerd te zijn in de resultaten van reeds gevoerde onderzoeken hieromtrent. Dat verneemt volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser (N-VA) in het antwoord op een parlementaire vraag aan Minister van Mobiliteit Ben Weyts.

De burgemeesters van Knokke-Heist, Damme, Maldegem, Sint-Laureins en Sluis meldden begin maart de oprichting van een coördinatiegroep die de mogelijkheden voor een geautomatiseerde trambus in de regio zou onderzoeken. De elektrische trambus zou vanuit Zeebrugge, via AZ Zeno, Sluis en de gemeenten Damme, Maldegem en Sint-Laureins verbinden. De coördinatiegroep onderzoekt concreet of een pilootproject haalbaar en uitvoerbaar zou zijn, ook financieel.  

“Onder impuls van minister Weyts starten dit najaar de vervoersregio’s op. Daarmee krijgen lokale bestuur veel meer inspraak hoe de basisbereikbaarheid in hun regio best aangepakt wordt. Ik stel dan ook voor om de geautomatiseerde trambus in de eerste bijeenkomsten van vervoerregio Brugge zeker aan te kaarten.”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser, zelf ook uit Knokke-Heist. “Bovendien gaf ook De Lijn al aan geïnteresseerd te zijn in de resultaten van de haalbaarheidsstudie.”

Coudyser zal dit dossier met veel interesse opvolgen. “Ik kijk uit naar de resultaten van de onderzoeken. Als blijkt dat er voldoende potentiële reizigers zijn en dit operationeel en financieel haalbaar is, dan wil ik dit dossier verder verdedigen. Onze regio verdient vlotte en veilige verbindingen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is