Nieuwe invulling Vlaamse topevenementen Flanders Food Week en World Choir Games door corona

Door Cathy Coudyser op 25 maart 2021, over deze onderwerpen: Cultuur, EventFlanders, Toerisme

De Flanders Food Week en de World Choir Games kunnen dit voorjaar niet doorgaan zoals gepland. Corona blijft roet in het eten gooien van deze twee Vlaamse topevenementen. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) zoekt naar alternatieven en nieuwe data. “Beide topevenementen worden noodgedwongen uitgesteld naar het najaar omwille van de COVID-19-pandemie. Ook het klassieke format van beide evenementen wordt herdacht met hybride alternatieven voor grote ceremonies die moeilijk realiseerbaar zijn en waaraan de grootste gezondheidsrisico’s verbonden zijn” aldus Vlaams parlementslid Cathy Coudyser (N-VA).

Bij de oprichting in 2016 kreeg Event Flanders de opdracht om internationale topevenementen naar Vlaanderen te halen. Met de Flanders Food Week in juni en de World Choir Games in juli kondigde 2020 zich als een echt topjaar aan. De Choir Games mogen beschouwd worden als de Olympische spelen voor koren terwijl de Food Week een krachtenbundeling is van twee toonaangevende culinaire evenementen als ‘The World’s 50 Best Restaurant Awards” in Antwerpen en het “UNWTO World Forum on Gastronomy Tourism” in Brugge, aangevuld met een door Event Flanders geïnitieerd culinair publieksevenement.

Ondertussen blijkt duidelijk dat ook 2021 niet makkelijk wordt voor grotere evenementen.  “Vorig jaar werden de Choir Games en de Flanders Food Week logischerwijs al uitgesteld en ook dit jaar kunnen de topevents in hun gebruikelijke vorm niet doorgaan. Gelukkig onderzoekt Event Flanders samen met de minister alternatieven, zoals hybride formats, zodat we Vlaanderen toch op de kaart kunnen zetten. Met de Flanders Food Week zetten we de Vlaamse eet- en tafelcultuur zowel nationaal als internationaal in de kijker en versterken we de reputatie van Vlaanderen als gastronomische topregio. De World Choir Games zetten dan weer Vlaanderen op de kaart als culturele regio,” weet Cathy Coudyser op basis van een parlementaire vraag.

Flanders Food Week

In overleg met de betrokkenen werd de Flanders Food Week uitgesteld van juni naar het najaar. “Er wordt nu gewerkt aan een hybride formule, zoals bijvoorbeeld een TV-show format waarbij gaststeden Antwerpen en Brugge fungeren als het canvas voor verschillende eventonderdelen. Op die manier zullen de Vlaamse bestemmingstroeven extra in de kijker worden geplaatst op een vernieuwende manier. Daarbij wordt ook nagedacht hoe Horeca Vlaanderen of VLAM mee hun schouders onder het publieksevenement kunnen zetten. Dat moet resulteren in een coronaveilig culinair festival voor een breed publiek.” verneemt Cathy Coudyser. 

World Choir Games

De 11de editie van de World Choir Games, schuift op zijn beurt op van juli naar de periode van 30 oktober tot 7 november. Het evenement wordt noodgedwongen bijgesteld naar schaalgrootte toe en zal naast een fysiek ook een digitaal luik omvatten. Via het platform 'Virtual Village' wordt aan koren van over de hele wereld de mogelijkheid geboden om de Games te volgen, mee te beleven en waar mogelijk mee te strijden in de virtuele competities. Coudyser: “De hybride componenten zullen aan de Games een unieke ervaring bieden van samenhorigheid van de koorwereld over heel de wereld.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is