Nieuwe generatie Vlaamse auteurs centraal tijdens komend Vlaams-Nederlands gastlandschap Leipziger Buchmesse

Door Cathy Coudyser op 9 juni 2022, over deze onderwerpen: Cultuur

In 2024 breiden Vlaanderen en Nederland een vervolgstuk aan hun gezamenlijke gastlandschap op de beurs van Frankfurt van 2016. Literatuur Vlaanderen en het Nederlandse Letterenfonds maakten eind maart bekend dat Vlaanderen en Nederland in 2024 samen de eregast zullen zijn op de Leipziger Buchmesse. Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser (N-VA) polste bij Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon hoe Vlaanderen dit eregastlandschap concreet invulling zal geven.

Vlaanderen en Nederland zijn in Duitsland niet aan hun proefstuk toe want eerder presenteerden ze de Nederlandstalige literatuur al tweemaal samen als eregast op de Frankfurter Buchmesse, in 1993 en laatst nog in 2016. “En met succes want de voorbije gastlandschappen hebben ervoor gezorgd dat het Duitse publiek vertrouwd geraakt is met Nederlandstalige literatuur en dat alsmaar meer Nederlandstalige literaire werken een Duitse vertaling kregen. Het komende gastlandschap moet ertoe bijdragen dat de stabiele band die met de Duitse lezer kon worden opgebouwd nog versterkt wordt en het aantal vertalingen naar het Duits nog verder kan doorgroeien.” aldus Coudyser.

Leipziger Buchmesse

Na de Frankfurter Buchmesse is Leipziger Buchmesse de belangrijkste internationale boekenbeurs in Duitsland gericht op de introductie van nieuwste literaire uitgaven bij zowel de vaklui (boekhandelaren) als bij de lezer zelf. Tijdens de laatste editie (2019) maakten 213.000 bezoekers kennis met boeken van maar liefst 2.547 uitgeverijen uit 46 landen. De beurs wordt bovendien geflankeerd door het literaire festival ‘Leipzig Liest’ bestaande uit naar schatting om en bij de 3.600 literaire evenementen die verspreid in de stad plaatsvinden.

“Literatuur Vlaanderen wil in 2024 graag de nieuwe generatie Vlaamse auteurs introduceren met focus op nieuw verschenen boeken, nieuwe auteursstemmen en nieuwe vormen van literatuur. Daarnaast worden in het kader van het Vlaams-Nederlandse gastlandschap ook uitwisselingen gepland met andere kunstendisciplines. Zo zijn er momenteel specifieke initiatieven in ontwikkeling rond beeldende kunst, theater, architectuur en dans waarbij belangrijke Nederlandse, Vlaamse en Duitse cultuurpartners betrokken zijn bij de programmering.” weet Coudyser.

“De extra middelen die Literatuur Vlaanderen sedert nieuwe beheersovereenkomst krijgt van minister Jambon voor een versterkte internationale promotie van de Vlaamse literatuur laten toe dat Vlaanderen mooie opportuniteiten zoals deze opnieuw als volwaardig partner (van Nederland) kan benutten. Vanuit Vlaanderen wordt voor het gastlandschap in Leipzig nog eens extra 400.000 euro vrijgemaakt.” besluit Coudyser. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is