Meer topevenementen in Vlaanderen: EventFlanders mikt op Flanders Food Week én WK Artistieke Gymnastiek

Door Cathy Coudyser op 14 december 2018, over deze onderwerpen: Toerisme

De Vlaamse Regering wil meer topevenementen met internationale uitstraling laten doorgaan in Vlaanderen. De gespecialiseerde cel ‘EventFlanders’ heeft al de World Choir Games van 2020 en het Wereldkampioenschap Wielrennen in 2021 binnengehaald en mikt nu op een Flanders Food Week in 2020 en het Wereldkampioenschap Artistieke Gymnastiek in 2023.
In 2016 werd ‘EventFlanders’ opgericht: een gespecialiseerde cel die Vlaamse evenementen naar een hoger niveau tilt én internationale evenementen naar Vlaanderen haalt. EventFlanders werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen en wordt ondersteund door het Departement Buitenlandse Zaken, het Departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen. Die samenwerking werpt vruchten af: EventFlanders slaagde er al in om de World Choir Games van 2020 – zeg maar: ‘de Olympische Spelen voor koren’ – en het Wereldkampioenschap Wielrennen van 2021 naar Vlaanderen te halen.

EventFlanders heeft nu 2 nieuwe topevenementen met internationale uitstraling in het vizier: een Flanders Food Week in 2020 en het Wereldkampioenschap Artistieke Gymnastiek in 2023.

Flanders Food Week in 2020
Vlaanderen is in 2020 gastland voor het World Forum on Gastronomy Tourism van de UNWTO (United Nations World Tourism Organisation). Die VN-top is het ideale moment voor een Flanders Food Week, die in de lente van 2020 de Vlaamse eet- en tafelcultuur in de internationale schijnwerpers kan zetten.

Concreet zal EventFlanders proberen om de ’50 Best’ naar Vlaanderen te halen: de ‘Oscars van de gastronomie’, waarbij de 50 beste restaurants ter wereld bekroond worden. De uitreiking van de trofeeën gaat gepaard met de komst van de beste chefs en restauranthouders uit de hele wereld, een hele reeks randevenementen en ruime mediabelangstelling van de internationale pers. EventFlanders mikt daarbovenop ook op een toonaangevend publieksevenement, met unieke gastronomische ervaringen in heel Vlaanderen.

“We willen de hele wereld laten zien dat je in Vlaanderen kan genieten aan elke tafel en elke toog”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “De Flanders Food Week moet een echte feestweek worden. Vlamingen mogen trots zijn op hun culinaire identiteit”.

De Vlaamse Regering, Toerisme Vlaanderen en de gaststeden zullen samen ongeveer 3,2 miljoen investeren in de Flanders Food Week. De gaststeden zullen binnenkort bepaald worden, bij de verdere uitwerking van het project.

Wereldkampioenschap Artistieke Gymnastiek in 2023

Het Wereldkampioenschap Artistieke Gymnastiek (toestelturnen) vindt elk jaar in oktober of november in een andere gaststad plaats. Het WK is na de Olympische Spelen de belangrijkste en grootste gymnastiekcompetitie ter wereld met de beste seniorgymnasten bij de dames en de heren.

Ongeveer 500 atleten uit meer dan 80 landen nemen het tegen elkaar op, bij de dames aan vier toestellen (sprong, damesbrug, balk en grond) en bij de heren aan zes toestellen (grond, paard met bogen, ringen, sprong, herenbrug en rekstok). Tien jaar geleden was het WK al eens te gast in Vlaanderen.

“Na het overweldigende succes op het laatste WK in Doha met als hoogtepunt een wereldtitel voor Nina Derwael op de damesbrug en een knappe vierde plaats zowel Allround als op de balk, willen we het WK terug naar Vlaanderen halen”, zegt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters. “Gymnastiek is met bijna 130.000 leden een heel populaire sport in Vlaanderen waarin we het op topsportvlak momenteel zeer goed doen. Dan moet je samen met een sterke federatie in staat zijn om de hoogste competitie ter wereld aan te trekken en onze Vlaamse atleten de kans te geven te schitteren voor thuispubliek.”

De pre-Olympische editie in 2023 biedt Vlaamse topgymnasten een unieke kans om zich voor eigen publiek als laatste stap in het selectietraject te plaatsen voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Bovendien kan dit evenement rekenen op een uitgebreide media-aandacht, zowel internationaal als nationaal.

Gymnastiekfederatie Vlaanderen verkiest net als bij het vorige WK Antwerpen als locatie. “Naast de wedstrijdaccommodatie met minimum 6000 publiekszitplaatsen heb je een opwarmingshal nodig, tal van organisatieruimten en kwaliteitsvolle faciliteiten voor de pers en de genodigden. Dit is organisatorisch en financieel voor ons als federatie enkel haalbaar in het Sportpaleis in combinatie met de Lotto Arena”, zegt algemeen manager Lode Grossen. “Dit is een accommodatie die we bovendien zeer goed kennen door ons jaarlijks Gymgala en de organisatie van topevenementen waaronder het WK Acrobatische gymnastiek dit jaar en het laatste WK Artistieke Gymnastiek in 2013.”
Ook de stad Antwerpen zelf wil hier graag opnieuw zijn schouders onder zetten. Schepen voor sport Ludo Van Campenhout: “Er is een waardevolle gymnastiektraditie in Antwerpen met in 1903 het eerste officiële Wereldkampioenschap, de Olympische Spelen van 1920 en sterk georganiseerde clubs met uitgebreide ledenaantallen. Na de fantastische ervaring van het WK in 2013 willen we heel graag ons steentje bijdragen om deze pre-Olympische editie naar onze stad en regio te halen, waar er naast de individuele ook de teamcompetities te zien zullen zijn.”

De kandidatuur voor het WK Artistieke Gymnastiek 2023 wordt ondersteund met een toelage van 800.000 euro van de Vlaamse overheid en 400.000 euro van Stad Antwerpen. Begin mei beslist de Internationale Gymnastiekfederatie of Vlaanderen het WK toegewezen krijgt of niet.

Over EventFlanders

De Vlaamse ministers Geert Bourgeois, Ben Weyts, Philippe Muyters en Sven Gatz hebben de handen in elkaar geslagen om het Vlaams topevenementenbeleid samen uit te bouwen. EventFlanders werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar wordt ondersteund door het Departement Buitenlandse Zaken, het Departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is