Meer logies in eigen land

Door Cathy Coudyser op 3 mei 2020, over deze onderwerpen: Toerisme

Als we deze zomer niet naar het buitenland op reis mogen, dan is er toch één lichtpunt. Er zijn meer en meer toeristische mogelijkheden in eigen land, ook om te verblijven.    Dat blijkt uit nieuwe cijfers die bekend gemaakt worden door Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser (N-VA). De cijfers komen van het kabinet van haar partijgenote en Toerismeminister Zuhal Demir.

Vlaanderen telt vandaag 24.043 aangemelde toeristische logies. Dat zijn er 6.884 meer dan drie jaar geleden, toen het nieuwe logiesdecreet van start ging. "Dat is een stijging van 40 procent", zegt Coudyser die het nieuwe decreet als reden aanwijst. "Het mes werd gezet in de wirwar aan regeltjes en voorschriften waaraan men moest voldoen om een toeristisch logies te kunnen opstarten."

Ook veel klachten

Net geen 20 procent van die logies, ofwel 4.493 uitbaters, hebben een erkenning van Toerisme Vlaanderen. Zij mogen gebruik maken van de beschermde benamingen zoals hotel, B&B, vakantiewoning, camping en vakantiepark en kunnen ook sterren krijgen.

Er zijn ook controles om misbruik tegen te gaan, zo blijkt uit de nieuwe cijfers. Vorig jaar heeft Toerisme Vlaanderen 1.113 handhavingsonderzoeken gevoerd na een klacht. Dat ging vaak over verblijven die via Airbnb aangeboden worden. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is