Sinds 1 april 2017 is in Vlaanderen een vernieuwd logiesdecreet van kracht. Het mes werd gezet in de wirwar aan regeltjes en voorschriften waaraan moest voldaan zijn om een toeristisch logies te kunnen opstarten. Enkel de meest essentiële voorwaarden die noodzakelijk zijn om te kunnen waken over de veiligheid en het comfort van de logerende gasten werden weerhouden.

Dit nieuwe decretale kader heeft zijn doel zeker niet gemist.  Op 1 september 2019 zijn er bij Toerisme Vlaanderen 23.359 toeristische logies in Vlaanderen gekend. Dat is een stijging van maar liefst 35%, sedert 1 april 2017. Eenzelfde positieve trend is ook merkbaar aan de Vlaamse kust. Het aantal aangemelde toeristische logies aan de kust bedraagt momenteel 15.389 hetgeen neerkomt op een stijging van 5%. In absolute aantallen zijn er aan de kust op tweeënhalf jaar 800 toeristische logies bijgekomen.

Een geldig brandveiligheidsattest is een essentiële voorwaarde voor een veilig logies. Dat is niet altijd even eenvoudig bij vakantiewoningen in een appartementsblok. Onder de oude regeling volstond een verklaring op eer.  In de nieuwe wetgeving is deze verklaring op eer vervangen door een geldig, door Vinçotte afgeleverd brandveiligheidsattest. “De inspanningen van de verhuurkantoren aan de kust om de eigenaars van vakantielogies te overtuigen hun appartement in regel te brengen, lonen. De laatste zes maanden ontving Toerisme Vlaanderen 848 nieuwe geldige brandveiligheidsattesten voor kustappartementen wat het aantal uitgereikte brandveiligheidsattesten sinds 1 april 2017 in totaal op 4.399 brengt. De perceptie die leeft dat appartementen die zonder tussenkomst van een verhuurkantoor of boekingsplatform zoals Airbnb verhuurd worden, niet zouden gebonden zijn aan de wettelijke normen, is manifest onjuist. De veiligheid van alle toeristen ongeacht waar ze verblijven moet immers worden gegarandeerd” besluit Cathy.