“Hoewel de toeristische logiessector zware verliezen leidt, is de bereidheid in de sector om de eigen infrastructuur nog beter af te stemmen op specifieke doelgroepen zoals families met kinderen en vakantiegangers met een zorgnood niet afgenomen. Wel integendeel. Deze veerkracht van de toeristische sector verdient in deze uitzonderlijke omstandigheden maximale ondersteuning vanuit de overheid. Ik ben dan ook zeer blij dat Vlaams minister van Toerisme 500.000 extra voor deze subsidielijn heeft vrijgemaakt.”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser (N-VA).

Minister van Toerisme Zuhal Demir wil West-Vlaanderen verder uitbouwen tot een kwaliteitsvolle en toegankelijke bestemming, waar iedereen kan genieten van een prettige vakantie. Om het logiesaanbod te versterken, zijn verdere investeringen van de uitbaters nodig. Demir wil die investeringen een extra impuls geven. In West-Vlaanderen gaat er € 946.955 naar 32 logies.

Het gros van de investeringen spitsen zich toe op kind- en familievriendelijke infrastructuur, om zo West-Vlaanderen nog beter op de kaart te zetten als een familievriendelijke toeristische bestemming.

Zo investeert minister Demir o.a. 3 475 euro in een speeltoestel voor Lakeside Paradise Sport Hostel in Knokke-Heist maar ook 50.000 euro voor de ombouw van de verouderde vakantiewoning De Pleute in Westouter tot een familiale vakantiewoning voor 14 personen.  

Maar er zijn ook investeringen in toegankelijkheid en zorg die moeten leiden tot nog meer inclusieve logies, waar ook mensen die een beperking hebben of een extra zorgbehoefte terecht kunnen. Zo geeft minister Demir financiële steun t.b.v. 30.097 euro voor de aanleg van een toegankelijk duinenpad bij Vakantiehuis Ter Helme in Oostduinkerke.

Tot slot zijn er ook investeringen in de aanleg of inrichting van kampeerautoplaatsen, zoals de verharding van de plaatsen of ook het voorzien van watertappunten met drinkbaar water of lozingspunten voor chemische toiletten. Met een impuls vanuit Vlaanderen van 18.223 euro zullen er op Camping Zomerzon in Lombardsijde zes extra camperplaatsen bijkomen.

Hieronder in bijlage een beknopt overzicht van alle 32 betoelaagde investeringen in West-Vlaamse logies.

Overzicht West-Vlaamse Logiessubsidies