Briek vzw

Briek vzw is een Oostendse vrijetijdsorganisatie die een breed aanbod aan vrijetijdsactiviteiten, workshops en vormingsmomenten aanbieden aan mensen met een mentale beperking en autisme. G-sport, toneelvoorstelling voor en door mensen met een beperking in samenspraak met Theater aan Zee), kookworkshops, ware muziekfestivals, kleine concertjes en galabals zijn maar enkele in het oog springende activiteiten.

Ze werken ook samen met sociaal-toeristische organisaties die in Oostende op vakantie zijn en waarvoor ze leuke dagactiviteiten organiseren.  Daarnaast organiseert de vzw ook zelf meerdaagse reizen voor de doelgroep.

Coördinator Wim Rogiers wil met steun van Toerisme Vlaanderen ook de mogelijkheden verkennen om laagdrempelige vakanties aan zee op touw te zetten voor leerlingen uit het bijzonder onderwijs. Binnen de eigen werking heeft de vzw ook een Rap op stap kantoor geïntegreerd waarbij ze mensen met een mentale beperking of autisme begeleiden en ondersteunen bij het boeken van een daguitstap of vakantie.  “In Oostende zijn drie Rap op Stap-kantoren die elk inzetten op een bepaalde doelgroep.  De meerwaarde is zeer groot. Moet West-Vlaanderen met 18 Rap op Stap-kantoren nog meer inzetten op deze vorm van professionele bemiddeling om nog meer mensen op vakantie te laten gaan ?”

foto

Captain Blue

Captain Blue is een commerciële onderneming in Oostende die actief is in het organiseren van verschillende soorten excursies op zee en boottochten. Zin in een actieve speedboottocht, of bezoek je liever de windmolenparken op zee, of een rondvaart in de haven van Zeebrugge? Alles kan, en ook voor mensen met financiële of andere drempels. 

Captain Blue biedt namelijk tot meer dan 40% korting aan. “Dat oprecht sociaal en maatschappelijk engagement van een commerciële speler is goud waard. Zo kunnen nog meer mensen genieten van een nog diverser aanbod.” zegt Cathy. Hoe kunnen we dit type ondernemers nog beter ondersteunen en belonen voor dit engagement? De administratieve rompslomp van boekingssystemen sterk vereenvoudigen en verder digitaliseren is een iets, bij toeristische subsidielijnen de partners van het netwerk extra belonen? Stof om verder mee aan de slag te gaan.

foto

Hotel O’Mer

De laatste stop bracht ons naar Hotel O’Mer in de Consciencestraat in Blankenberge. Hotel O’Mer is een inclusief vakantieverblijf dat uitgebaat wordt door welzijnsorganisatie Oranje vzw. De infrastructuur van voormalige hotel Albatros werd subtiel aangepast zodat het hotel naast reguliere toeristen ook gasten met een beperking een comfortabel verblijf aan zee kan aanbieden. Naast het aanbieden van verblijfsaccommodatie zorgt het team van O’Mer ook voor een attractief en aangepast aanbod van activiteiten voor dagbesteding. Het hotel heeft eigen personeel met zorgachtergrond in dienst om gasten met een milde zorgproblematiek de nodige ondersteuning te kunnen bieden. Voor meer specifieke zorg heeft het hotel ook een vaste samenwerking met thuiszorg van Cura.

Coördinator Kim verwijst naar de vaak moeilijke onderhandelingen die zij voert met dagzorgcentra rond het vrijgeven van een deel van het persoonsgebonden budget om de zorg die O’Mer aan de gast aanbiedt tijdens zijn/haar vakantie te kunnen bekostigen. Dit neemt Cathy op met de collega’s die welzijn opvolgen in het parlement. Opnieuw stof om mee te nemen naar het parlement.