Gerichte controles bij Airbnb-panden

Door Cathy Coudyser op 23 mei 2018, over deze onderwerpen: Toerisme

De Vlaamse administratie start gerichte controles bij panden die worden aangeboden via het online platform Airbnb, maar niet zijn aangemeld in het kader van het Logiesdecreet. Dat antwoordde Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) in het parlement op vragen van Marnic De Meulemeester (Open Vld), Cathy Coudyser (N-VA) en Steve Vandenberghe (sp.a). De controles komen er naast de juridische procedure die al loopt tegen het platform. Airbnb weigert de Vlaamse overheid de adressen te geven van de panden die via haar platform worden verhuurd. Wie een woning aanbiedt, moet dat sinds het Logiesdecreet van vorig jaar nochtans verplicht melden. De verhuurder moet de nodige attesten rond onder meer brandveiligheid en hygiëne kunnen voorleggen.

Toerisme Vlaanderen wou graag steekproeven uitvoeren in het adressenbestand, maar Airbnb wil de locaties niet prijsgeven. De Vlaamse overheid startte daarop een juridische procedure. "Maar we voeren de strijd ook op een tweede front", zei Weyts dinsdag in het parlement. "We viseren ook degenen die via Airbnb logies aanbieden. Zij moeten beseffen dat ze in regel moeten zijn, dus we gaan nu gericht controles uitoefenen op de logies die zich promoten via het platform, maar niet bij de administratie zijn aangemeld."

Wie een inspecteur over de vloer krijgt en niet de nodige attesten kan voorleggen, riskeert een bevel tot sluiting. "Dit is een oproep aan iedereen die in Vlaanderen Airbnb-logies aanbiedt", aldus Weyts. Airbnb biedt geen veilige paraplu om onveilige, onhygiënische of onwettige logies aan te bieden. In die zin overnachtingen aanbieden, kan in Vlaanderen niet. Ik hoop dat we niet al te veel voorbeelden zullen moeten stellen om ervoor te zorgen dat iedereen die boodschap duidelijk begrijpt."

Volgens Weyts kijken verschillende andere Europese landen met argusogen naar de juridische procedure in ons land.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is