“De minister wees er daarnaast op dat de veiligheid van de toeristen en badgasten op het strand een gedeelde verantwoordelijkheid is en dat zij bijgevolg ook een meer structurele financiering van de kustreddingsdienst vanuit Toerisme Vlaanderen in overweging zal nemen. Een lange termijnperspectief voor de kustreddingsdienst is aangewezen. Essentieel daarbij is evenwel dat de ondersteuning aan IKWV vanwege de verschillende beleidsniveaus en agentschappen op elkaar wordt afgestemd en dat de intercommunale daarnaast wordt aangespoord ook op zoek te gaan naar extra middelen bij private sponsors” aldus Cathy Coudyser.

De intercommunale kon de voorbije jaren een beroep doen op structurele financiële ondersteuning voor de uitbouw van de werking van de kustreddingsdienst van zowel het Vlaamse agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (120.000 euro), de kustgemeenten (162.500 euro) als de provincie West-Vlaanderen (250.000 euro). Deze publieke financiering werd nog aangevuld door sponsoring vanwege private partners. De kustgemeenten staan naast hun jaarlijkse bijdrage voor de werkingsmiddelen van IKWV ook in voor de betaling van de lonen van de redders (goed voor nog eens 4 miljoen euro).

Eind 2018 diende de provincie West-Vlaanderen als gevolg van de afslanking van de provincies zich verplicht terug te trekken uit intercommunale samenwerkingsverbanden, waaronder ook uit IKWV. Daarop stelde het provinciebestuur de eigen provinciale bijdrage in vraag. Sindsdien kampt de intercommunale met financiële onzekerheid en kijkt het naar het Vlaamse beleidsniveau voor bijkomende structurele ondersteuning.

De komende zomer en het najaar zal de kust hopelijk opnieuw honderdduizenden Vlamingen mogen verwelkomen.

De kustreddingsdienst treft dan ook de nodige bijkomende voorbereidingen om ervoor te zorgen dat strandbezoekers een aangename en vooral veilige zomervakantie kunnen beleven.  In deze corona-tijden willen we zowel de veiligheid van de redders zelf als van de strandbezoekers waarborgen. Daarnaast zullen ook preventiediensten, gemeenschapswachten, politie en andere veiligheidsdiensten ingezet worden.

“Toerisme Vlaanderen is bereid tussen te komen in de extra kosten die IKWV moet ophoesten voor de aankoop van extra beschermingsmateriaal en het eventueel openstellen van bijkomende bewaakte strandzones.  Ze voorziet daarvoor een eenmalige financiële bijdrage van 250.000 euro. Minister Demir kondigde ook aan in overleg te zullen gaan met IKWV en met haar collega minister Peeters zodat afspraken kunnen worden gemaakt rond een structurele ondersteuning van de kustreddingsdienst vanuit de Vlaamse overheid” zegt Cathy Coudyser.