Drie bijkomende Vlaamse relance oproepen rond gastronomie, natuurlijk toerisme en Vlaamse Meesters

Door Cathy Coudyser op 25 april 2022, over deze onderwerpen: Toerisme

Vlaanderen wil ook de komende jaren verder inzetten op de Vlaamse Meesters en Vlaamse gastronomie om toeristen naar Vlaanderen te lokken. Vlaams minister  van Toerisme Zuhal Demir, die ook Minister van Omgeving is, wil ook het landschap en onze unieke natuur als toeristische troef uitspelen.  

Sedert 25 april kunnen toeristische spelers intekenen op deze drie thematische relance-oproepen. Daarmee ondersteunt Toerisme Vlaanderen bijkomende toeristische investeringen rond natuur, gastronomie en Vlaamse Meesters. Zo wordt Vlaanderen nog aantrekkelijker voor Vlamingen en buitenlandse toeristen.

Projectoproep Vlaamse Meesters

Er is 9,5 miljoen euro voorzien voor projecten die inzetten op de duurzame ontsluiting van het uniek vakmanschap van Oude en moderne Vlaamse kunstenaars tussen de vijftiende eeuw en het interbellum (1919-1939). Ook hedendaagse interpretaties van deze kunstenaars en hun meesterschap komen in aanmerking. Tentoonstellingen of evenementen gelinkt aan het oeuvre van een Vlaamse Meester maar ook innovatieve, digitale permanente bezoekersbelevingen kunnen als project ingediend worden.

“De focus van Toerisme Vlaanderen op de meesterlijke schilderkunst van Rubens, Bruegel en Van Eyck heeft de voorbije jaren veel culturele meerwaardezoekers naar Vlaanderen gelokt. Toerisme Vlaanderen wil voortbouwen op dit succesrecept maar trekt het concept open naar andere schilders, beeldhouwerkers, miniatuurkunstenaars, glaskunstenaars, muziekcomponisten en tapijtkunstenaars.” aldus Coudyser.

Projectoproep Culinair

Vlaanderen trekt 3 miljoen euro uit om typisch Vlaamse producten zoals appels en peren, witloof en witte asperges, Noordzeegarnalen, frieten, kaas maar ook wafels, cuberdons, pralines en speculoos in de kijker te zetten en er hoogwaardige culinaire belevingen van te maken. Voorwaarde is wel dat er met kwekers of producenten samengewerkt wordt. Investeringen in de gebouwen om bezoekers beter te onthalen maar ook investeringen in digitale of andere middelen om de beleving te verhogen zijn mogelijk.

“Deze projectoproep geeft de mogelijkheid om de grijze Noorzeegarnaal, het West-Vlaams streekproduct bij uitstek, nog meer in de verf te zetten en ook te leren kennen en te proeven door de vele toeristen die naar de kust komen.” meent Coudyser.

Projectoproep Natuurlijk toerisme

Minister Demir stelt 3,6 miljoen euro ter beschikking om het onthaal en de service van bezoekers bij de boer die aan een bestaande wandelroute ligt te verhogen. Ook nieuwe recreatieve vaarroutes kunnen ondersteund worden.

“Deze oproep geeft de mogelijkheid aan talrijke West-Vlaamse landbouwers die aan wandelroutes gelegen zijn om volop in te zetten op korte keten verkoop. Ook voor de kust biedt deze projectoproep de mogelijkheid om de inspirerende ideeën die door de denktank Kust naar voor gebracht zijn rond strand- en waterbeleving nu te realiseren.” concludeert Coudyser.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is