Cultuurleningen werken onvoldoende

Door Cathy Coudyser op 18 november 2015, over deze onderwerpen: Cultuur

De creatieve cultuurindustrie heeft de voorbije jaren minder beroep gedaan op Cultuurinvest, een investeringsfonds voor cultuurorganisaties. De bijsturingen uit 2011 door toenmalig minister van Cultuur Joke Schauvliege brachten geen verbetering.

Culturele ondernemingen die nood hebben aan geld kunnen sinds 2006 een beroep doen op Cultuurinvest om centen te krijgen die verdere groei moeten toelaten. Cultuurinvest, dat door de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) beheerd wordt, kan ondernemingen helpen via een lening of door in het kapitaal te stappen. De voorbije jaren deden onder meer gamestudio Larian, modeontwerpers als Café Costume en Les Hommes en Neoscores, een start-up die muziekpartituren digitaliseert, een beroep op het investeringsfonds.

Maar hoe aantrekkelijk zo'n investeringsfonds in theorie mag klinken, in de praktijk heeft Cultuurinvest het al jaren moeilijk om de beloftes waar te maken. Al van bij de start bleef Cultuurinvest onder de verwachtingen, waarop toenmalig minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) in 2011 de werking liet bijsturen met onder meer een uitbreiding naar andere sectoren. Maar ook dat zette geen zoden aan de dijk, blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Cathy Coudyser (N-VA) opvroeg bij minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld).

Tussen 2007 en 2010 zegde Cultuurinvest voor 6,5 miljoen euro toe: 4,5 miljoen voor leningen en net geen twee miljoen om in het kapitaal van bedrijven te stappen. Van 2011 tot en met 2014 zakte dat tot 4,3 miljoen euro. Daarvan was 1,4 miljoen euro voor kapitaalparticipaties en 2,9 miljoen euro voor leningen. De verhouding tussen participaties en leningen bleef ongewijzigd.

Cultuurinvest is momenteel bezig met een zelfevaluatie, terwijl een consultancybureau de impact van Cultuurinvest onderzoekt en die vergelijkt met soortgelijke initiatieven in andere landen. "De evaluatie moet ons in staat stellen om Cultuurinvest verder te verfijnen zodat het eindelijk zijn volle potentieel kan ontwikkelen", zegt Coudyser. "We moeten kijken hoe we de cultuurcreatieve sector kunnen ondersteunen bij het ontwikkelen van ondernemingsplannen, hoe we het vehikel dichter bij de investeringsnoden van de sector kunnen brengen en hoe we het instrument ook kunnen benutten voor de echte 'culturele' sectoren en niches."

Als de dubbele evaluatie klaar is, wil Gatz de werking van Cultuurinvest actualiseren in de nieuwe beheersovereenkomst. Het vernieuwde Cultuurinvest krijgt dan ook een plaatsje in het witboek voor aanvullende financiering van de cultuursector, dat Gatz volgend voorjaar zal opstellen.

Bron: De Morgen - 18 november 2015 - pg. 22 - Jan Debacker

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is