Commissie Landbouw maakt kennis met uitdagingen in de Westhoek

Door Cathy Coudyser op 11 februari 2022, over deze onderwerpen: Erfgoed, Landbouw, Toerisme

De Commissie Landbouw bracht op vrijdag 11 februari een bezoek aan het platteland in de Westhoek. Op uitnodiging van het Westhoekoverleg maakten mijn collega parlementsleden en ikzelf kennis met enkele uitdagingen waarmee de landelijke regio geconfronteerd wordt.

Eerste uitdaging: transitie naar duurzame landbouw

Eerste stop was bij boer Olivier Mehuys, een jonge landbouwer uit Diksmuide die het  landbouwbedrijf van zijn vader overgenomen heeft en daarbij voluit de kaart trekt van milieuvriendelijk, duurzaam boeren. Hij combineert de productie van natuurrundsvlees van koeien met de productie van eieren via een energieneutrale mobiele kippenstal. Boer Olivier koos ervoor zijn producten niet via een grote afnemer aan de consument aan te bieden maar wel voor directe verkoop (korte keten).

Tweede uitdaging: landbouwverbreding

Vervolgens werd een bezoek gebracht aan Hoeve Maedelstede in Pollinkhove. Boer Jo en Boerin Els hebben ervoor geopteerd om hun actieve boerderijbedrijf te verbreden met een toeristische poot. De bovenverdieping van het woonhuis op het erf werd ingericht als familievriendelijk gastenverblijf met de zolder als ultiem speelparadijs voor kinderen. De meer avontuurlijke gast kan ook kamperen op het erf in retro caravans. Bijzonder daarbij is dat Hoeve Maedelstede naast outdoor kamperen ook een indoor kampeerervaring gecreëerd heeft in een van de schuren. Een andere schuur werd tot slot ingericht als sfeervolle feestzaal.

Derde uitdaging: herbestemming religieus erfgoed

De Heilige Kruisverheffingskerk van Lampernisse kreeg een unieke multifunctionele herbestemming. Speciaal voor de ontwijde kerk zijn zes houten urnenbomen met nissen ontworpen als laatste rustplaats voor 120 dierbare overledenen. In een ander deel van de kerk werd een ruimte ingericht als ontmoetingscentrum voor de gemeenschap.

Vierde uitdaging: Leefbare dorpskernen

Het werkbezoek werd afgesloten in Dorpspunt De Lovie in Beveren aan de IJzer. Sociale organisatie De Lovie vzw biedt met hulp van mensen met een verstandelijke beperking diverse diensten (buurtwinkel, sociale ontmoetingsplek, uitlenen van boeken, vervoer op maat) aan aan de inwoners van Beveren en omgeving. Initiatieven zoals Dorpspunt dragen bij tot een levendigere dorpskern en bevorderen de sociale cohesie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is