Cathy ontdekt de aquacultuursector

Door Cathy Coudyser op 20 augustus 2021, over deze onderwerpen: Vlaamse aquacultuur

Aquacultuur is een nieuwe beloftevolle sector die op het punt staat door te breken in Vlaanderen. Dankzij jarenlang onderzoek en advies van o.a. Inagro, startten proefprojecten voor de kweek van vis, oesters, algen, zeewier ... op. Stilaan is er voldoende ervaring om marktrendabele bedrijven kansen te geven. Tijd dus om deze sector van dichtbij te ontdekken.  

Inagro

In het West-Vlaamse Rumbeke voert Inagro onderzoek om verbeterde, duurzamere en milieuvriendelijkere teelt- en kweekmethodes voor tal van land- en tuinbouwproducten te vinden. Het praktijkcentrum aquacultuur heeft de voorbije jaren gezocht naar de optimale omstandigheden voor de kweek en voortplanting van snoekbaars. Daarnaast spitsten ze zich ook toe op het zoeken naar vismeelvervangers in visvoeder en het hergebruik van afvalwater van viskweek in glastuinbouw.

LS Aqua

Voederfabrikant Lambers Segers maakt gebruik van de inzichten van Inagro rond visvoeder en produceert in zijn vestiging in het West-Vlaamse Hooglede duurzaam visvoeder zonder vismeel maar met eiwitten uit dierlijke rest- of bijproducten uit het slachthuis. Inagro voert ook bijkomende tests uit om na te gaan of ook soja in visvoeder kan vervangen worden door duurzamere plantaardige bestanddelen. Dit hoogwaardig visvoeder wordt o.a. geleverd bij Aqua4C.

Aqua4C

In het Oost-Vlaamse Kruisem wordt door Aqua4C sedert eind 2018 omegabaars gekweekt. Een bewuste keuze omdat omegabaars kan gekweekt worden met plantaardige voeders, op maat samengesteld door LS Aqua. Het bedrijf voorziet ook in eigen water- en energievoorziening door samenwerking met het nabijgelegen tomatenbedrijf Tomato Masters. Via een circulair watersysteem wordt het regenwater dat de tomatenserres opvangen door Aqua4C en gebruikt om de bassins waarin de omegaars gekweekt wordt te vullen. Na filtering van het water kan Tomato Masters het restproduct gebruiken als kunstmest om hun tomatenplanten te voeden. Het pionierswerk van Aqua4C vergt leergeld. Men hoopt om opnieuw beroep te kunnen doen op steun vanuit het nieuwe Europese Fonds voor Maritieme Zaken en Aquacultuur. Ook steun via VLAIO zou welkom zijn.

Deze bezoeken hebben inspiratie geboden voor tal van parlementaire initiatiaten te raadplegen via onderstaande links:

https://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1749872

https://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1749873

https://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1749874

https://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1748518

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is