Brugse Musea laten uitgroeien tot erfgoedinstelling van de Vlaamse Gemeenschap !

Door Cathy Coudyser op 30 april 2019, over deze onderwerpen: Cultuur, Erfgoed

Stad Brugge had eerder al aangekondigd over te gaan tot een grondenruil met de VZW’s Sint-Andreasinstituut en Sint-Trudo.  Daarmee kan een uniek museumkwartier uitgebouwd worden.  De gronden van Sint-Andreas op de Garenmarkt palen immers aan het Groeninghe- en Gruuthusemuseum en het Arentshof.  Zo kan men alles verbinden en zowel bijkomende tentoonstellingsruimte als een heus museumpark met beeldende kunstwerken creëren. Vandaag keurt ook de gemeenteraad dit engagement goed.  N-VA gemeenteraadslid Martine Bruggeman en Vlaams parlementslid Cathy Coudyser zijn blij met deze beslissing. “Er is nu kostbare tijd en middelen verloren, laten we dit fantastisch project nu een snelle doorstart geven.”

De Brugse Musea bewaren, beheren, onderzoeken en restaureren een kunst- en erfgoedcollectie van wereldklasse.  De collectie blinkt uit in haar diversiteit : van Vlaamse Primitieven tot moderne kunst, van zilverwerk tot kant, van archeologische vondsten tot volkskundige objecten.  Alle deelcollecties worden getoond aan een breed en internationaal publiek. 

“De Brugse Musea toonden bij de vorige subsidie-erfgoedronde reeds de ambitie om excellerende Erfgoedinstelling van de Vlaamse Gemeenschap te worden.  Vlaanderen gelooft ook in de Brugse musea en ze kregen dan ook ruim 500.000 euro extra middelen. (1,33 miljoen euro tegenover 833.000 euro ervoor).  Daarmee kunnen ze nu al hun werking laten excelleren.  Het tekort aan ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, zorgde ervoor dat ze de erkenning voorlopig nog niet kregen.” weet Cathy Coudyser, Vlaams parlementslid voor N-VA en woordvoerder voor haar partij in verband met cultuur- en erfgoedbeleid. 

Nu Stad Brugge uitdrukkelijk en formeel engagement opneemt om het infrastructuurprobleem op te lossen, vindt Coudyser het logisch dat ook Vlaanderen nu bijkomend engagement opneemt. Vlaanderen kan het bouwdossier, in samenspraak met stad Brugge, mee vorm geven, begeleiden, expertise delen en mee financieren. Als de Brugse Musea beschikken over top-infrastructuur en hun museumwerking blijft excelleren, staat niets ze nog in de weg om dan ook de erkenning te krijgen als Erfgoedinstelling van de Vlaamse Gemeenschap.   

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is