Al 331 miljoen voor cultuur- en eventsector - in De Morgen

Door Cathy Coudyser op 8 juni 2021, over deze onderwerpen: Cultuur

De Vlaamse regering gaf tijdens de coronapandemie al 331 miljoen euro steun aan de cultuur- en eventsector. Dat bedrag zal de komende maanden, zolang beide sectoren niet op volle kracht kunnen werken, nog fors aantikken.

Het tussentijdse bedrag is het resultaat van het cijferwerk van Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser (N-VA). Zij peilde in een aantal schriftelijke vragen naar de maatregelen die Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA), Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) de voorbije maanden namen om de cultuur- en eventsector te ondersteunen. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat beide sectoren tijdens de eerste lockdown vlot de weg vonden naar de hinderpremie (20,6 miljoen euro voor culturele actoren en 11 miljoen voor spelers uit de eventsector) en de compensatiepremie (19 miljoen euro voor culturele spelers en net geen 20 miljoen euro voor de eventsector).

Tijdens de tweede en derde lockdown werd het arsenaal aan maatregelen verder uitgebreid. Eventorganisatoren kregen voor 41,2 miljoen aan voorschotten uitbetaald door het fonds tot instelling van betaalbare voorschotten. Het Vlaamse noodfonds voorzag 60 miljoen voor de culturele sector. En via het Vlaamse beschermingsmechanisme keerde het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen tot op heden 24,15 miljoen euro compensaties aan culturele spelers en 99 miljoen aan de eventsector voor geleden omzetverliezen in de periode augustus 2020 tot en met januari 2021.

Aangezien beide sectoren ook in de maanden die daarop volgden de deuren noodgedwongen gesloten hielden, zal het bedrag van die compensaties de komende maanden nog verder oplopen. "Het valt onmogelijk te voorspellen hoe hoog de uiteindelijke factuur wordt", zegt Coudyser. "Veel, zo niet alles, hangt af van de cijfers. Als die in sneltempo blijven dalen en we kunnen blijven versoepelen, dan zal ook het omzetverlies in de getroffen sectoren beperkt blijven. Houdt die daling niet aan, dan wordt het een ander verhaal."

De cijfers tonen volgens Coudyser hoe dan ook aan dat de Vlaamse overheid een serieuze inspanning doet om de cultuur- en eventsector door de crisis te loodsen. "Als Vlaamse overheid hebben we geprobeerd om het voortbestaan van de ondernemingen te verzekeren."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is