Eerste coronagolf – hinder- en compensatiepremie
Tijdens de eerste lockdown was het van overheidswege verboden voor recreatieve en toeristische accommodaties – uitgezonderd hotels – om gasten te ontvangen. Ook toeristische attracties en culturele bezienswaardigheden, restaurants en cafés dienden de deuren te sluiten. Niet-essentiële reizen, zowel nationaal als internationaal, werden ook volledig aan banden gelegd. Vele toeristische ondernemers zagen hun omzet drastisch terugvallen en klopten logischerwijze in groten getale aan voor financiële steun bij de Vlaamse overheid.
Er werd voor maar liefst 360 miljoen euro aan hinderpremies uitbetaald aan actoren uit de brede toeristische sector. Via de compensatiepremie komt daarbovenop nog een tegemoetkoming van 4,2 miljoen euro.
Tweede en derde golf – bijkomende financiële steun en ademruimte om te investeren
De versoepeling van de maatregelen midden juni 2020 kwam net op tijd om toch iets van het toeristisch hoogseizoen goed te maken. Eind oktober diende zich een tweede lockdown aan gevolgd eind maart 2021 door een derde. Vakantieparken en campings gingen tot begin februari opnieuw op slot, de overige logies konden mits beperkte(re) bezetting en vele extra gezondheidsmaatregelen dit maal wel operationeel blijven. De horeca moest de deuren uiteindelijk gesloten houden tot 8 mei. Enkel musea bleven open, alle andere attracties of belevingsevenementen gingen ook dicht. Aangezien de beperkende maatregelen aanhielden, verlengde en breidde de Vlaamse regering de steunmaatregelen verder uit.
Via het Vlaams beschermingsmechanisme keerde VLAIO op heden 209,5 miljoen euro compensaties uit aan de brede toeristische sector voor geleden omzetverliezen in de periode augustus 2020 tot en met maart 2021.
Specifiek voor ondernemers uit het Vlaamse sociaal toeristische segment maakte Vlaanderen uit het Vlaamse corona noodfonds 26,45 miljoen euro vrij.
Recent werd nog eens 30 miljoen euro uit het Vlaams Stimulusprogramma voor toeristische ondernemingen verdeeld over 272 toeristische actoren Vlaanderenbreed.
Stimulans voor toeristische evenementen en festivals
Organisatoren van congressen, festivals en andere toeristische evenementen konden zich wenden tot het Vlaamse fonds tot instelling van terugbetaalbare voorschotten en kregen in totaal voor 2,6 miljoen euro voorschotten toegewezen. Via dit fonds verschaft Vlaanderen renteloze leningen aan organisatoren van evenementen waarbij de garantie gegeven wordt dat indien het evenement niet kan doorgaan omwille van COVID de reeds gemaakte kosten niet moeten terugbetaald worden. Dit om in deze onzekere tijden, organisatoren aan te zetten toch de voorbereiding op te starten.
Aan de hand van de projectoproep “Flanders is a festival” stelde Vlaanderen ook nog 10 miljoen euro ter beschikking van organisatoren zodat de komende zomer events coronaproof kunnen plaatsvinden.
“Alles samen ondersteunde en stimuleerde de Vlaamse overheid de brede toeristische sector met 642,7 miljoen euro. Naast onmiddellijke financiële noodhulp en impulsen is het belangrijk ook ademruimte te geven om te blijven investeren zodat we na deze coronacrisis een gezonde maar ook innovatieve, duurzame toeristische sector houden. De gevolgen van de crisis voor de toeristische sector zullen immers nog voelbaar zijn tot na 2024.” geeft Cathy Coudyser (N-VA) nog mee.