265.000 euro voor West-Vlaamse regionale cultuurprojecten

Door Cathy Coudyser op 20 december 2017, over deze onderwerpen: Cultuur, Erfgoed, Kunst

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft beslist om voor een totaalbedrag van 265.000 euro subsidies toe te kennen aan 17 culturele projecten van bovenlokaal belang in West-Vlaanderen.

Vanaf 2018 zijn de provincies niet langer bevoegd voor cultuur. De culturele initiatieven die voorheen door de provincies werden ondersteund, worden in 2018 en 2019  verdergezet op basis van een reglement, opgesteld door de Vlaamse overheid. Ook nieuwe culturele initiatieve krijgen op basis van dat reglement een kans op subsidiëring. Vanaf 2020 wordt gewerkt op basis van een decreet bovenlokaal cultuurbeleid dat in opmaak is.

‘De projecten die nu in aanmerking komen, zijn waardevolle initiatieven met regionale uitstraling zowel in de sector van de kunsten, het erfgoed, socio-cultureel werk en de circussector.’ Weet Cathy Coudyser, Vlaams parlementslid voor N-VA.  De eerste aanvraagronde voor projectsubsidies is achter de rug. Alle subsidiedossiers werden door het departement Cultuur beoordeeld in samenwerking met de diensten cultuur van de provincies. Minister Gatz bevestigde deze adviezen en maakte de toegekende bedragen en de ontvangende organisaties bekend.

.Cathy Coudyser: "Ik ben blij dat er in onze provincie 17 diverse culturele projecten met een regionale uitstraling ondersteund worden met Vlaams geld, goed voor 265.000 euro. Zo denk ik specifiek aan de ondersteuning van het Folkfestival Dranouter en het Kokopelli Festival.  Deze festivals hebben een grote uitstraling en hebben ook een toeristische aantrekkingskracht." 

Verschillende cultuurcentra zoals die van Kortrijk, Menen, Oostende en Roeselare worden beloond met een goede 100.000 euro. Wat muziek betreft krijgt de organisatie Nuncsfjord 22.000 euro voor het project ‘Isara, song of the valley’, Connext VZW wordt met 2000 euro ondersteund voor de organisatie van een vioolwedstrijd en Harelbeke krijgt voor de organisatie van muziek-en compositiewedstrijden respectievelijk 6761 en 11250 euro. Daarnaast krijgt Stad Harelbeke ook nog eens 13.500 euro voor de financiering van het project ‘Don’t mention the war’. Erfgoedorganisatie CO7 krijgt voor praktijkontwikkeling 22.500 euro.  En voor  de versterking van de regionale bibliotheekwerking Biblio7 krijgt de organisatie 17.000 euro.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is