215.000 Vlaamse steun voor drie Brugse cultureel erfgoedprojecten

Door Cathy Coudyser op 7 juli 2022

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon kent net geen 1,5 miljoen euro financiële steun toe aan 18 cultureel erfgoedprojecten. In West-Vlaanderen kunnen ook de erfgoedprojecten van het Provinciaal Archief West-Vlaanderen, de Openbare Bibliotheek Brugge en Cultuurcentrum Brugge rekenen op een extra impuls vanuit Vlaanderen, zo vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser (N-VA). “Kunstenaarsarchieven verdienen het om goed bewaard en ontsloten te worden. Net zoals theater of podiumtechnieken en rekwisieten. Zo blijft ons rijk Vlaams kunstenerfgoed levendig voor de huidige en volgende generaties. Zij verdienen dan ook een financiële ondersteuning” aldus Coudyser.

Op basis van het Vlaamse cultureel erfgoeddecreet verleent Vlaanderen tweemaal per jaar projectsubsidies aan musea, archieven of erfgoedbibliotheken voor projecten die inzetten op o.m. het behoud en borgen van erfgoedcollecties, het presenteren van erfgoed of wetenschappelijk onderzoek rond cultureel erfgoed.

De eerste oproep van 2022 resulteert nu in 18 erfgoedprojecten die tezamen 1.453.700 euro Vlaamse steun ontvangen. Ook drie Brugse cultureel erfgoedprojecten ontvangen een Vlaamse projectsubsidie.

215.000 euro voor drie Brugse cultureel erfgoedprojecten

De archieven van kunstenaar Constant Permeke en voormalig museumdirecteur Willy Vandenbussche worden bewaard in het Provinciaal Archief in Brugge.  Eerder werden deze archieven geïnventariseerd. Vandaag wordt 49.000 euro voorzien voor om de erfgoedwaarde van alle geïnventariseerde archiefstukken te bepalen met oog op ontsluiting naar het brede publiek en verder wetenschappelijk onderzoek.

De Openbare Bibliotheek van Brugge ontvangt 100.000 euro voor een participatief cultureel erfgoedproject waarbij de uitgebreide collectie aan brieven van Guide Gezelle met 200 tal vrouwen worden gedigitaliseerd. Deze gedigitaliseerde stukken geven een vrouwelijke blik op dichter Gezelle en zullen voorwerp vormen van een tentoonstelling in het Gezellejaar 2024.

De Koninklijke Stadsschouwburg kan ten slotte rekenen op 66.000 euro om de eigen collectie podiumtechnisch en scenografisch erfgoed verder te inventariseren, waarderen en ontsluiten. De Schouwburg wil voor dit type erfgoed uitgroeien tot toonaangevende presentieplek in Vlaanderen en knoopt ook samenwerking aan met andere beheerders.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is