2 miljoen euro extra voor betaalbare vakanties voor Vlamingen in armoede

Door Cathy Coudyser op 6 november 2022, over deze onderwerpen: Toerisme, Vakantie voor iedereen
Cathy Coudyser

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir maakt 2 miljoen euro extra middelen vrij voor het systeem van ‘kortingscontingenten’. Daarmee betaalt Toerisme Vlaanderen een deel van de korting terug die toeristische ondernemers met een sociaal engagement geven aan Vlamingen die het financieel moeilijk hebben. “Dat geeft Vlamingen die het financieel moeilijk hebben de kans om op vakantie te gaan,” weet Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser.

De steunmaatregel werd tijdens corona als tijdelijk geïntroduceerd. Doel was om sociaal geëngageerde toeristische ondernemingen in deze moeilijke omstandigheden te stimuleren deze korting te blijven geven zodat er een voldoende divers aanbod is waar mensen in armoede kunnen uit putten. “Het instrument heeft na evaluatie duidelijk zijn nut bewezen. Tijdens de coronacrisis werd voor 5 miljoen euro sociale kortingen terugbetaald aan sociaal geëngageerde toeristische ondernemers.” weet Coudyser.

Nuttig initiatief

Vandaag voorziet minister Demir een structurele verankering van deze tijdelijke maatregel. Om vakanties ook in 2023 betaalbaar te houden trekt ze hiervoor opnieuw 2 miljoen euro uit. “De korting wordt nu wel niet integraal terugbetaald, maar voor een deel. Toch blijft het een nuttig initiatief om mensen met beperkte financiële middelen de kans te geven op vakantie te gaan”, besluit Coudyser.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is