Op basis van de gegevens waarover Coudyser beschikt, werd dankzij het VLAIO instrumentarium 86,5 miljoen uitgekeerd aan culturele actoren. Bij het begin van de crisis werd de corona hinderpremie gecreëerd, goed voor 20,6 miljoen euro steun aan de culturele sector. Daarna werd de corona compensatiepremie geïntroduceerd, goed voor 19 miljoen euro. Naarmate de crisis vorderde werd het Vlaams Beschermingsmechanisme en het Corona Globalisatiemechanisme in het leven geroepen.  Op basis van omzetdalingen en boekhoudkundige verliezen konden culturele actoren rekenen op bijkomende steun. Op heden zijn via het Vlaams beschermingsmechanisme tien steunrondes toegekend, voor een bedrag van  44,75 miljoen euro.  Via het corona globalisatiemechanisme kregen culturele actoren nog eens een impuls van 2,3 miljoen euro.

Door de komst van de Delta- en Omikrongolf, werd het Vlaams Beschermingsmechanisme opnieuw verlengd.  “Deze voormiddag bevestigde Minister-President Jan Jambon dat de Europese Commissie instemming verleend heeft voor het Vlaams Beschermingsmechanisme 11 en dat de eerste aanvragen vanaf begin februari kunnen ingediend worden”, geeft Coudyser aan.

Aanvullend op de generieke steun van VLAIO verleende het departement Cultuur bijkomende sectorspecifieke steun. Er werd een Vlaams corona noodfonds in het leven geroepen waaruit 60 miljoen naar de culturele sector gevloeid is. 35 miljoen daarvan werd uitbetaald in de vorm van een culturele activiteitenpremie, een financiële stimulans voor culturele organisaties om toch coronaproof activiteiten op te zetten.

Lokale besturen kregen van Vlaanderen ook nog eens 87 miljoen euro extra middelen toegeschoven om de lokale cultuur-, sport- en jeugdverenigingen te laten overleven en activiteiten van deze verenigingen te ondersteunen. Uit de jaarrapporten van de Vlaamse gemeenten voor 2020 blijkt dat 47,3 miljoen euro geïnjecteerd werd in het lokale culturele weefsel.

“Over alle steunmechanismen heen stimuleerde de Vlaamse overheid de brede culturele sector met  194,3 miljoen euro. Deze cijfers tonen aan dat de Vlaamse Regering aanzienlijke middelen reeds ter beschikking heeft gesteld om de diverse noden in de sector te lenigen en de sector doorheen deze crisis te loodsen. Dat zal ze ook blijven doen, zolang de crisis dergelijke impact heeft op de culturele sector”, besluit Cathy Coudyser.

Onderwerpen