17 Testevenementen in Vlaanderen

Door Cathy Coudyser op 30 september 2021, over deze onderwerpen: EventFlanders

Om beter zicht te krijgen op het beheersen van risico’s bij grote evenementen, keurde het Overlegcomité eind april een kader goed rond testevenementen. Cathy Coudyser vroeg naar een overzicht van de testevenementen aan minister van Cultuur Jan Jambon. In totaal werden er voor 18 Vlaamse evenementen een aanvraag ingediend. 17 daarvan werden positief en 1 negatief geadviseerd vanuit Vlaanderen.  Die 17 evenementen werden ook door het coronacommissariaat en de federale instanties goedgekeurd.

De voorbije maanden werden 17 testevenementen georganiseerd in Vlaanderen: 6 sportieve, 8 culturele en 1 congres. In West-Vlaanderen ging het om een voetbalwedstrijd van Club Brugge, het oefenduel van de Belgian Cats in Kortrijk, het openlucht muziekfestival We Can Dance op het strand van Zeebrugge en VOLTAGE Festival in Zwevegem.

Uit de ervaringen en inzichten van deze testevents rond bvb. telmethodes  en logistieke vraagstukken, het meten van luchtkwaliteit en ventilatienoden, het uittesten van het covid-certificaat, toegangscontroles, sturen van mensenmassa’s en uitstippelen konden organisatoren veel leren en bijsturen. Toch stel ik vast dat de veeleisende voorwaarden van het coronacommissariaat en een gebrek aan federale middelen om de verplichte pre- en posttestingkosten te dekken veel organisatoren afgeschrikt hebben. Gelukkig heeft Vlaams minister Zuhal Demir wél 10 miljoen euro vrijgemaakt via de projectoproep ‘Flanders is a Festival’.  Daarmee konden zowel kleine, grote als middelgrote events directe COVID-kosten compenseren.” aldus Cathy Coudyser.

Meer details over de testevents kunnen teruggevonden worden in de bijlage hiernaast.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is