16,2 miljoen euro werkingssubsidies voor West-Vlaamse kunstensector

Door Cathy Coudyser op 24 juni 2022, over deze onderwerpen: Cultuur

De Vlaamse regering besliste vandaag over de structurele werkingssubsidies voor de volgende vijf jaar voor onze kunstenorganisaties. Daarvoor was aanvankelijk 154 miljoen euro begroot. Op basis van de aanvragen en beoordelingen bleek dit bedrag ontoereikend. Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon engageerde zich om meer middelen vrij te maken. Vandaag is het resultaat dat er 20 miljoen euro bijkomende middelen werden gevonden verduidelijkt Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser (N-VA). “Daarmee kan Vlaanderen de volgende jaren rekenen op een gevarieerd kunstenlandschap met ruimte voor zowel vaste waarden als voor vernieuwing, verspreid over heel Vlaanderen en over alle disciplines heen (muziek, dans, theater enz…). Om faire verloning van cultuurwerkers door kunstenorganisaties te garanderen werd ook nog een inflatiecorrectie toegepast.”  

In West-Vlaanderen kunnen 20 organisaties rekenen op structurele werkingssubsidies voor in totaal jaarlijks 8,46 miljoen euro. Het Concertgebouw van Brugge blijft Vlaamse Kunstinstelling en ontvangt jaarlijks 4,75 miljoen euro. Twee West-Vlaamse kunstencentra, BUDA uit Kortrijk en KAAP uit Brugge, krijgen de garantie op Vlaamse ondersteuning voor twee opeenvolgende beleidsperiodes. “Dit langetermijnperspectief geeft beide organisaties de kans om uit te groeien tot de motor van de cultuursector in West-Vlaanderen door in de West-Vlaamse cultuurpolen Kortrijk, Oostende en Brugge kleinere spelers mee op sleeptouw te nemen.” aldus Coudyser.

Het Vlaamse Kunstendecreet voorziet in ondersteuning op maat van de professionele kunstensector in Vlaanderen. Kunstenorganisaties die actief zijn binnen de beeldende kunst, audiovisuele kunst, fotografie, muziek, podiumkunsten, vormgeving en architectuur kunnen aanspraak maken op Vlaamse subsidies voor ofwel één beleidsperiode van vijf jaar (2023-2027) ofwel twee beleidsperiodes (2023-2032) om hun werking structureel te ondersteunen.

Impuls van 8,46 miljoen euro voor de artistieke werking van 20 West-Vlaamse kunstenorganisaties

Van de 26 West-Vlaamse kunstenorganisaties die een aanvraag indienden voor één beleidsperiode van vijf jaar worden er finaal 20 gehonoreerd. Daarin bevinden zich logischerwijze veel sterkhouders waaronder Muziekcentrum Dranouter uit Heuvelland, Designregio Kortrijk, Theater aan Zee uit Oostende, Cactus Muziekcentrum uit Brugge en De Zwerver uit Middelkerke. Daarnaast is ook vernieuwing in het West-Vlaamse kunstenveld met de Brugse vzw De Batterie die kinderen in contact brengt met kunst en het podiumkunstengezelschap Not Standing van Roeselaarse choreograaf Alexander Vantournhout. “De extra middelen die werden gevonden laten toe dat vier West-Vlaamse artistieke projecten die een positieve beoordeling kregen maar aanvankelijk buiten budget vielen toch betoelaagd kunnen worden. Concreet gaat het dan om het internationaal projectorkest Anima Eterna met uitvalsbasis in Brugge, het klassieke muziekfestival Festival van Vlaanderen, de Brugse vzw de Batterie en podiumkunstentheater Malpertuis uit Tielt.”

West-Vlaanderen krijgt ook twee kerninstellingen

Tijdens deze aanvraagronde konden kunstenorganisaties voor het eerst kandideren om Vlaamse kerninstelling te worden en structurele ondersteuning te verkrijgen voor twee opeenvolgende beleidsperiodes. Het perspectief van meer financiële zekerheid op langere termijn sprak in onze provincie zowel het Brugse Kunstencentrum KAAP als BUDA uit Kortrijk aan. Beide West-Vlaamse kandidaturen worden nu door de Vlaamse regering bevestigd. BUDA en KAAP krijgen jaarlijks respectievelijk 1,17 en 1,85 miljoen euro steun voor de eigen werking.

Brugs Concertgebouw

Het Brugse Concertgebouw, tenslotte, blijft erkend als kunstinstelling van de Vlaamse Gemeenschap en kan als gevolg daarvan de komende vijf jaar rekenen op 4,75 miljoen euro steun vanwege Vlaanderen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is