153 miljoen euro Vlaamse corona steun voor West-Vlaamse toeristische sector

Door Cathy Coudyser op 9 juli 2021, over deze onderwerpen: Toerisme

De brede toeristische sector is zwaar getroffen door de coronacrisis. Om de toeristische ondernemers in West-Vlaanderen – de toeristische provincie bij uitstek – doorheen de crisis te loodsen maakte de Vlaamse regering op heden 153 miljoen euro vrij. Dat blijkt uit de antwoorden van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir en Vlaams minister van Economie Hilde Crevits op vragen van Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser (N-VA). “Vlaanderen heeft alles in het werk gesteld om via overleg, brede communicatie over zowel de evolutie van het virus als de beperkende maatregelen en de protocollen onze ondernemers te begeleiden. Maar ook financiële impulsen waren broodnodig om de sector overeind te houden. Zonder toeristische sector, geen Vlaanderen vakantieland meer.” aldus Coudyser.

Eerste coronagolf – hinder- en compensatiepremie

Tijdens de eerste lockdown was het van overheidswege verboden voor recreatieve en toeristische accommodaties – uitgezonderd hotels – om gasten te ontvangen. Ook toeristische attracties en culturele bezienswaardigheden, restaurants en cafés dienden de deuren te sluiten. Niet-essentiële reizen, zowel nationaal als internationaal, werden ook volledig aan banden gelegd. Vele toeristische ondernemers zagen hun omzet drastisch terugvallen en klopten logischerwijze in groten getale aan voor financiële steun bij de Vlaamse overheid.

Er werd voor maar liefst 85,6 miljoen euro aan hinderpremies uitbetaald aan actoren uit de brede West-Vlaamse toeristische sector. Via de compensatiepremie komt daarbovenop nog een tegemoetkoming  van 670.000 euro.

Tweede en derde golf – bijkomende financiële steun

De versoepeling van de maatregelen midden juni 2020 kwam net op tijd om toch iets van het toeristisch hoogseizoen goed te maken. Eind oktober diende zich een tweede lockdown aan gevolgd eind maart 2021 door een derde. Vakantieparken en campings gingen tot begin februari opnieuw op slot, de overige logies konden mits beperkte(re) bezetting en vele extra gezondheidsmaatregelen dit maal wel operationeel blijven. De horeca moest de deuren uiteindelijk gesloten houden tot 8 mei. Enkel musea bleven open, alle andere attracties of belevingsevenementen gingen ook dicht. Aangezien de beperkende maatregelen aanhielden, verlengde en breidde de Vlaamse regering de steunmaatregelen verder uit.

Via het Vlaams beschermingsmechanisme keerde VLAIO op heden  47 miljoen euro compensaties uit aan de brede West-Vlaamse toeristische sector voor geleden omzetverliezen in de periode augustus 2020 tot en met maart 2021.

Specifiek voor erkende West-Vlaamse jeugdverblijven maakte Vlaanderen uit het Vlaamse corona noodfonds 4,5  miljoen euro vrij.

12,6 miljoen stimulusmiddelen om West-Vlaamse toeristische ondernemers te laten investeren

Recent raakte bekend dat uit het Vlaams stimulusprogramma van in totaal 30 miljoen euro nog eens 13 miljoen euro vloeit naar 113 West-Vlaamse toeristische ondernemingen. Westtoer past bovenop deze Vlaamse middelen nog twee miljoen extra bij zodat meer West-Vlaamse steunaanvragen kunnen gehonoreerd worden.

Stimulans voor toeristische evenementen en festivals

Aan de hand van de projectoproep “Flanders is a festival” stelde Vlaanderen ook nog 2,3 miljoen euro ter beschikking van 15 West-Vlaamse organisatoren zodat de komende zomer events coronaproof kunnen plaatsvinden. Eventorganisatoren konden zich daarnaast ook wenden tot het Vlaamse fonds tot instelling van terugbetaalbare voorschotten. Via dit fonds verschaft Vlaanderen renteloze leningen waarbij de garantie gegeven wordt dat indien het evenement niet kan doorgaan omwille van COVID de reeds gemaakte kosten niet moeten terugbetaald worden. Dit om in deze onzekere tijden, organisatoren aan te zetten toch de voorbereiding op te starten. Vlaanderenbreed* werd via dit fonds op heden 2,6 miljoen euro aan voorschotten toegewezen aan organisatoren van congressen, festivals en andere toeristische evenementen.

“Alles samen ondersteunde en stimuleerde de Vlaamse overheid de brede West-Vlaamse toeristische sector met 153,07 miljoen euro. Naast onmiddellijke financiële noodhulp en impulsen is het belangrijk ook ademruimte te geven om te blijven investeren zodat we na deze coronacrisis een gezonde maar ook innovatieve, duurzame toeristische sector houden. De gevolgen van de crisis voor de toeristische sector zullen immers nog voelbaar zijn tot na 2024” geeft Cathy Coudyser (N-VA) nog mee.   

*In de databank van VLAIO werd voor wat dit fonds betreft geen opdeling voorzien per provincie. Bijgevolg kunnen geen aparte cijfers voor wat West-Vlaamse actoren worden meegegeven.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is