“De Vlaamse steunmaatregelen hebben de solvabiliteit en het overleven van veel sociaal toeristische ondernemingen op korte termijn veiliggesteld en er tegelijk voor gezorgd dat vele tienduizenden kwetsbare Vlamingen het afgelopen jaar toch van een coronaveilige en betaalbare vakantie konden genieten.” aldus Cathy Coudyser.

West-Vlaanderen telt 10 zorgverblijven, 120 jeugdverblijven en 16 hostels, een ruim aanbod aan betaalbare overnachtingsmogelijkheden dus voor diverse doelgroepen.  Uitbatingen moesten door corona sluiten, dan wel stonden ze maanden leeg of draaiden ze op beperkte capaciteit. Om de geleden omzetverliezen deels te compenseren voorzagen bevoegde Ministers Demir (Toerisme) en Dalle (Jeugd) tegemoetkomingen via het corona noodfonds. 91 jeugdverblijven, 6 zorgverblijven en 11 hostels[SVA1]  uit West-Vlaanderen kregen in totaal 10,2 miljoen euro aan compensaties uitbetaald.

Voor de West-Vlaamse erkende sociaal toeristische organisaties, die vakanties of daguitstappen organiseren voor mensen met bepaalde noden, zorgen of problemen, bleven de subsidies, ondanks de beperkte werking door de coronacrisis, gewoon doorlopen. 13 andere sociaal-toeristische organisaties kregen op hun beurt uit het corona-noodfonds 481.000 euro toegekend.

Als gevolg van de coronapandemie leden ook private toeristische organisaties omzetverlies. Vlaams minister Demir koos ervoor om aan private logies en attracties die altijd al een korting toekenden aan kwetsbare doelgroepen, deze kortingen  gedurende één jaar integraal terug te betalen op voorwaarde dat ze de kortingen aanhouden, ook in deze crisis. Toerisme Vlaanderen heeft voor in totaal 1,9 miljoen euro sociale kortingen aan West-Vlaamse sociaal-toeristische partners terugbetaald.

Minister Demir heeft vanuit het coronanoodfonds ook middelen vrijgemaakt voor een   nieuwe projectoproep #ontdekkingtroef om coronaproof vakantie mogelijk te maken voor maatschappelijk kwetsbare kinderen, jongeren, volwassenen en gezinnen. Binnen deze projectoproep werden 17 West-Vlaamse projecten weerhouden, goed voor een impuls van 318.000 euro.

Tot slot ontvingen ook de 16 bestaande West-Vlaamse Rap op Stap kantoren die mensen in armoede helpen bij het organiseren van hun vakantie een heropstartsubsidie, goed voor in totaal nog eens 64.000 euro.