11 Juli

Door Cathy Coudyser op 10 juli 2020, over deze onderwerpen: Vlaams karakter

Vlaamse vrienden en vriendinnen,

Op 11 juli vieren we met zijn allen feest, wat er ook moge gebeuren.  Het feest van de samenhorigheid en van onze gemeenschap waar we met zijn allen deel van uitmaken.  En net die samenhorigheid hebben we de afgelopen maanden moeten missen.  De corona-crisis heeft ons zwaar op de proef gesteld.  We hebben mensen zien vechten, op alle fronten, tegen een verschrikkelijk virus.  Sommigen hebben helaas ook familie en vrienden hun moedige strijd zien verliezen.  De corona-crisis heeft ons ook geleerd om digitaal verbonden te blijven met elkaar.  Daarom wil ik jullie, als parlementslid en als gemeenteraadslid, langs deze weg mijn 11 juli boodschap meegeven. 

Want, wij beste vrienden, geven ons niet zomaar gewonnen. Ik heb de voorbije maanden vooral jullie solidariteit en jullie Vlaamse veerkracht gezien.

Onze zorgverstrekkers in het ziekenhuis en de woonzorgcentra hebben het beste van zichzelf gegeven.  Onze scholen, onze gezinnen met kinderen en jongeren hebben zich aangepast aan leren op afstand en telewerken. Onze handelaars en horeca hebben verplicht moeten sluiten of werken met grote omzetverliezen.  Ze hebben alles in het werk gesteld om veilig herop te starten.  Onze gemeentelijke diensten hebben alle vaak moeilijk begrijpbare federale maatregelen omgezet in acties.  Ze boden ook een antwoord op de vele vragen van inwoners, bedrijven en diensten in Knokke-Heist.  Het relanceplan van Knokke-Heist wil zuurstof geven aan onze lokale economie en toerisme-sector.  Allen die hun steentje bijgedragen hebben aan het beheersen van deze ongeziene crisis verdienen een pluim.  Zij zijn het cement van onze Vlaamse en Knokke-Heistse samenleving.

Het is die veerkracht die we de komende maanden in Vlaanderen en ook in Knokke-Heist verder moeten blijven tonen. Vlaanderen heeft zich collectief herpakt toen de zwarte dood in de 14de eeuw en 15de eeuw een enorme sterfte veroorzaakte. 76 jaar geleden kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Ook dan hebben de Vlamingen opnieuw hun rug gerecht, het puin geruimd en hun economie opgebouwd tot wat ze vandaag is.

Wij Vlamingen, zijn sterk en veerkrachtig.  Onze pharma-industrie werkt mee aan de ontwikkeling van een vaccin, onze onderzoeksinstellingen zoals IMEC, VITO, ILVO zijn wereldwijd gerenommeerd, tal van vaak kleine ondernemingen bieden ons digitale oplossingen en apps aan, de Vlaamse visserijsector is meer dan ooit innovatief  en duurzaam.  De cultuursector recht de rug en biedt nieuwe vormen van cultuur aan.  Toeristische ondernemers passen zich aan en zetten in op authenticiteit, rust en even terugplooien op onszelf en ons gezin of familie.

Nu staan we duidelijk op een keerpunt. De weg uit de coronacrisis is een transitie van onze economische groei.  Het beleid dat wij in de toekomst zullen uitbouwen moet steunen op ondernemerschap, technologie en innovatie. Daarom moeten we blijven investeren in ons onderwijs, onze kinderen.  Zij zijn ons menselijk kapitaal.  Zij zijn de toekomst van Vlaanderen in een kennisgedreven economie.   Die economische heropstanding van Vlaanderen zal zorgen voor tewerkstelling, nieuwe jobs en welvaart.  Dan kunnen we onze vergrijzing en onze gezondheidszorg betaalbaar houden.

Onze Vlaamse ministers zorgen ervoor dat we ook in Knokke-Heist de draad weer kunnen oppikken.  Het blijft een pijnlijk gegeven dat we er op het federale niveau niet meer in slagen een regering op de been te brengen.  Toont dit niet aan dat dit land onbestuurbaar is en een nieuwe staatsstructuur zich opdringt ?  Hoe verenigen we twee zo’n totaal verschillende regio’s ?

Hoewel de strijd tegen corona nog verre van gestreden is, hoop ik dat we deze zomervakantie toch tot rust kunnen komen. En waar kan u dat beter dan in ons eigen Vlaanderen vakantieland?  Via de nieuwe app YouFlanders kan u de mooiste, vaak verborgen pareltjes, op rustige plekken in Vlaanderen ontdekken.  Er zijn tal van wandel- en fietsroutes langsheen Vlaamse velden.  Kom onze Vlaamse streekproducten proeven, aan de kust, langs de Schelde, in de Vlaamse Ardennen, de Antwerpse Kempen, de Groene Vlaamse Rand of aan de Maas in Limburg.  Voorzichtig, rekening houdend met het virus en de veiligheidsmaatregelen, starten opnieuw (kleinschalige) sport- en cultuurevenementen op die je unieke belevingen bezorgen.

Ook Knokke-Heist heeft de zomer en het najaar corona-proof voorbereid.  Als gastvrije gemeente doen we er alles aan om inwoners, tweede verblijvers en bezoekers veilig te laten genieten van onze unieke troeven.  Anders dan vorige jaren, zonder grote evenementen.  Terug naar de authenticiteit, de kleinschaligheid, de rust en stilte, het gezelschap van je gezin, een kleine groep vrienden.   Ook hier kan je kilometers fietsen en wandelen, genieten van ongekende plekjes, van unieke natuur- of cultuurbelevingen en culinair genieten.

Wat kan een mens nog meer verlangen?

Maak er een onvergetelijke Vlaamse feestdag én vakantie van!

 

Cathy Coudyser

11 juli 2020

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is