Om de negatieve gevolgen als gevolg van Brexit op te vangen werd op Europees niveau een eenmalig noodinstrument, Brexit Adjustment Reserve, opgericht. Met dat fonds van vijf miljard euro biedt Europa de meest getroffen regio’s en sectoren ondersteuning. Vlaanderen kreeg uit het noodfonds een bedrag van 223 miljoen euro ter beschikking. In mei van vorig jaar lanceerde VLAIO een oproep voor de verdeling van 75 miljoen euro BAR-middelen. “Op vandaag ontvingen al 75 projecten middelen uit dit noodfonds waaronder ook 13 projecten uit de visserijsector, goed voor een totaalbedrag van ruim 10 miljoen euro. Nog een 10-tal visserijgerelateerde dossiers zijn lopende.” weet Coudyser.

2,5 miljoen euro steun aan individuele reders en visverwerkende bedrijven

Reders en visverwerkende bedrijven kunnen bij VLAIO terecht om de kosten te recupereren die ze sedert 1 januari 2020 gemaakt hebben om de gevolgen van de Brexit op te vangen. Op vandaag zijn er vier projectvoorstellen goedgekeurd voor een totaal steunbedrag van 2,54 miljoen euro.

Rederscentrale ontvangt 320.000 euro voor testreizen en voorlichting van reders

De Rederscentrale maakt  gebruik van de BAR-middelen om een reeks testreizen te ondernemen. Er is gezocht naar de meest efficiënte route om vis aan te landen in Britse havens en met de vrachtwagen naar de Vlaamse veilingen te vervoeren. Daarvoor kreeg de Rederscentrale 248.500 euro. Daarnaast organiseert de Rederscentrale collectieve informatiemomenten om reders wegwijs te maken in de extra administratieve formaliteiten die er sedert Brexit zijn. Daarvoor ontving de Rederscentrale nog eens 71.000 euro aan BAR-middelen.

81.000 euro voor TV-programma ‘Een jaar op zee’

Uit het Brexit noodfonds is ook 81.000 euro steun toegekend aan Panenka voor de productie van het TV-programma ‘Een jaar op zee’ dat momenteel op Een te zien is. “De programmamakers tonen het leven van vissers op zee en hopen met de reeks de consument te kunnen overtuigen om de  gekende vissoorten zoals zalm of kabeljauw in te ruilen voor duurzaam gevangen vissoorten die in onze Noordzee gevangen worden. Denk maar aan schelvis, vlaswijting of tongschar.” aldus Coudyser.

7 miljoen voor bijkomend wetenschappelijk onderzoek

Het departement Landbouw & Visserij ontving in totaal 600.000 euro om extra personeel aan te werven. Onderzoeksinstellingen ILVO en VLIZ gaan bijkomend onderzoek verrichten rond vissoorten tong en schol om bij onderhandelingen met UK meer te kunnen wegen op de quota van deze voor de Vlaamse vissers zeer belangrijke vissoorten. Vier onderzoeksprojecten zijn goedgekeurd met de BAR-middelen voor samen net geen 6,5 miljoen euro. 

Onderwerpen