Om de functies en rollen van bestaande instellingen beter af te bakenen, stellen de wegberijders ‘Het Huis voor de Vlaams Nederlandse culturele samenwerking’ voor. Dit ‘Huis’ is eigenlijk een metafoor waar elke instelling een plaats en een opdracht heeft, terwijl de open deuren permanent uitnodigen tot samenwerking. Hoewel het dus niet de bedoeling is om alle instellingen en organisaties fysiek in hetzelfde gebouw te krijgen, is het wel de bedoeling om het personeel en de specialisaties die elke instelling in huis heeft beter op elkaar af te stemmen en maximaal samen te werken onder eenzelfde noemer.

De komende maanden zullen vertegenwoordigers van de diverse instellingen bij elkaar gebracht worden om in onderling overleg naar een werkmodel te gaan. Het resultaat van deze oefening zal bepalend zijn bij de opstelling van de beheersovereenkomsten en de werkingsbudgetten van deze instellingen.

Volgens de Vlaamse en Nederlandse ministers van Cultuur kan de Vlaams-Nederlandse samenwerking inderdaad veel effectiever en meer ten dienste van het culturele veld georganiseerd worden. De N-VA collega’s Wilfried Vandaele, Kathleen Krekels, Marius Meremans, Karim Van Overmeire en Marc Hendrickx voeden dit debat vanuit het parlement en volgen de evoluties nauwgezet op. 

Onderwerpen