Vanaf 1 januari 2018 is het provinciebestuur niet meer bevoegd voor Cultuur. Volgens de N-VA bevestigt de reactie van de gedeputeerde dat de provincie culturele initiatieven doorschuift naar toerisme zodat ze er in de toekomst voor bevoegd kunnen blijven. De betrokken gedeputeerde gaf ondertussen ook toe dat er daadwerkelijk geschoven wordt met de budgetten cultuur richting toerisme om Beaufort toch maar te kunnen organiseren.

Fractievoorzitter Kristof Pillaert: “Mijn partij betreurt dit politieke opportunisme. Dergelijke initiatieven moeten georganiseerd worden door het bestuursniveau dat daar het meest voor geschikt is en tevens bevoegd. In dit geval zijn dat de kustgemeenten. Wij vragen dan ook dat niet het provinciebestuur maar wel de kustgemeenten zelf de regierol in handen nemen. Het provinciebestuur had reeds aangegeven dat er draagvlak zou bestaan bij de kustburgemeesters. Wij vinden dat draagvlak ook belangrijk. We pleiten er daarom voor dat de kustburgemeesters hun autonomie gebruiken om via overleg tot een gedragen concept te komen, afspraken te maken over de financiering en de aanstelling van een curator.”

Vlaams parlementslid Cathy Coudyser: “De kust heeft zeker nood aan een breed toegankelijk kustevenement. Monumentale beelden van gekende en vooral jonge hedendaagse Vlaamse beeldende kunstenaars kunnen een eerste aanzet tot concept zijn. De kustgemeenten kunnen aan een vzw de artistieke en organisatorische leiding uit handen geven binnen een door die kustgemeenten gesteld kader."

Onderwerpen