Ondertussen kan het gemeentebestuur de ‘oude gemeenteschool’ in Zevekote verkopen. Juridisch en procedureel verloopt alles correct, maar er kan niet naast het eindresultaat gekeken worden en dat is dat de school verkocht wordt, voor 50% aan Compagnie du Zoute en de andere 50% aan twee private vastgoedontwikkelaars. 

“Ik kan dit alleen vaststellen”, zegt Coudyser. “Het is mijn taak als gemeenteraadslid om namens de inwoners van de gemeente de beslissingen van het College en de gemeenteraad te controleren en toe te zien of het algemeen belang gediend wordt. Het is ook mijn taak om de correcte informatie aan de burger te bezorgen, ook de informatie die de meerderheid liever niet deelt met de burger.” 

“Als alles correct verloopt, waarom mag de burger NIET weten wie de school kocht ?”, zegt Coudyser. “Of wie de eigenaar van die gronden is? Het gaat hier immers niet over een privé-vastgoedtransactie.”

Een politicus moet het algemeen belang dienen en blijft daarom best zo ver mogelijk weg van alle mogelijke vormen van belangenverstrengeling.  “Ofwel doe je aan vastgoed en ga je niet in de politiek.  Wie kiest voor de politiek heeft een deontologische code en is gebonden aan het algemeen belang”, benadrukt Coudyser. ”In Knokke-Heist zijn al 40 jaar dezelfde politici aan de macht.  Ze kunnen hun plannen met voorkennis realiseren.  Het volstaat niet om even ‘naar buiten te gaan’ of ‘om die akte als burgemeester niet te tekenen’.”

N-VA meent dat Knokke-Heist meer dan ooit nood heeft aan andere politici, die de oude politieke cultuur opbergen en het algemeen belang dienen.